Afspraak maken • 088-0107848 (iedere werkdag 09.00-17.30 uur) of via voicemailinfo@craniogodart.nl

Schouderklachten en pijn tussen de schouderbladen

Frozen shoulder

Hierbij is het gewrichts­kapsel van de schouder aangedaan, waar­door het weefsel verkort en bij­gevolg de beweging van de schouder ernstig wordt beperkt. Het zij­waarts op­tillen, het voor­waarts en het naar achteren draaien van de arm zijn daar­bij beperkt. Vaak is er bij een frozen shoulder ook sprake van irritatie van de slijm­beurs.

Slijmbeursontsteking

De slijm­beurs ligt tussen de pees en het bot en zorgt ervoor dat de beweging van de pezen gesmeerd verloopt. Als de schouder in rust niet ontspannen is en de op­hanging onder spanning staat, kan de slijm­beurs gemakkelijk geïrriteerd raken. Hierdoor zwelt hij op geeft uit­stralende pijn aan de zij­kant van de boven­arm.

Impingement

Ontstaat als weefsel wordt ingeklemd tussen de schouder­kop en het schouder­dak. Het gaat hier­bij om de slijm­beurs en de pezen van de spieren rondom het schouder­gewricht. Een geïrriteerde slijm­beurs geeft uit­stralende pijn aan de zij­kant van de boven­arm en geeft een bewegings­beperking van de schouder.

Instabiliteit

Hiervan is sprake als het schouder­gewricht te beweeglijk is. Het gewrichts­kapsel laat dan teveel beweging toe door­dat het te lang is geworden om voldoende stevig­heid te geven aan het gewricht. Meestal ontstaan deze klachten wanneer een schouder al eens uit de kom is geweest. Bewegingen boven het hoofd zijn meestal pijnlijk.

Peesontsteking

Ontstaat als er allemaal kleine scheurtjes in de pees zijn gekomen. De spieren die aan de pezen vastzitten zijn vaak verkrampt en dit zorgt voor de pijn in schouders.


Achterliggende oorzaken van bovengenoemde schouderklachten.

Bij schouder­klachten worden vaak de volgende spanningen gevonden bij Cranio Godart.

Spanningen rondom de schoudermusculatuur, waardoor

  • de boven­arm in rust te veel naar binnen staat gedraaid;
  • het schouder­blad naar voren wordt getrokken.

Deze spanningen zorgen ervoor dat de beweeglijkheid van de schouder wordt ingeperkt en dien­tengevolge de schouder eerder over­belast zal raken. Deze spanningen worden voor­namelijk aan­getroffen bij slijm­beurs­ontstekingen, impingement, instabiliteit en pees­ontstekingen.

Spanningen rondom de wervels van de nek en de bovenrug

Verschoven nek­wervels kunnen uit­straling geven naar de schouder en de gehele arm. Wat echter niet zo bekend is, is dat verschoven boven­rug­wervels hetzelfde kunnen doen in met name de boven­arm. Bij een frozen shoulder zijn de bovenste 4 boven­rug­wervels naar de aangedane zijde verschoven. Dit geeft uit­straling langs de achter­zijde van de boven­arm en geeft een verkorting van het gewrichts­kapsel, waar­door de schouder bevriest. Deze zijdelingse verschuivingen zijn vaak moeilijk te vinden doordat de boven­rug ook vaak over­strekt is en tevens de rib­verbindingen aan de aan­gedane zijde onder spanning staan. Ondanks dat er dergelijke verschuivingen in de bovenrug zitten, geven de meeste mensen met een frozen shoulder geen pijnklachten aan in dat gebied. Zodra de bovenrug weer vrij van spanning is, kunnen de pijnklachten weer afnemen en vervolgens kan de beweeg­lijkheid van de schouder weer langzaam toenemen.

Een frozen shoulder komt frequenter voor bij mensen met diabetes mellitus en na een periode van lang­durige immobilisatie. Ook mensen met schild­klier­problemen hebben er vaker last van. Volgens de Viscerale Therapie hebben schouder­klachten hun oorsprong in een beperkte beweeg­lijkheid van de viscera (de organen), met name spanning in de lever en de maag. Bij spanning in de viscera worden de organen beperkt in het uit­oefenen van hun functie. Het lichaam zal koste wat het kost er­voor zorgen dat de in­wendige processen zo goed mogelijk worden uitgevoerd. Door de schouder vast te zetten worden de organen onder­steund in hun functie, dit gaat ten koste van het functioneren van de schouder. Met Cranio Godart Therapie kunnen alle boven­staande problemen worden aangepakt.